vrijdag 25 augustus 2017

Gezonde vetten goed voor diabetes

Het vervangen van koolhydraten en verzadigde vetten door gezonde vetten, zoals meervoudig onverzadigde vetten, verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de insuline controle, aldus een nieuwe meta-analyse.

Over de hele wereld, is er sprake van een sterke stijging van  insulineresistentie en type 2 diabetes. In Europa heeft 10% van de bevolking diabetes. Een gezonde levensstijl met gezonde voeding en lichaamsbeweging is zeer belangrijk. Ook is het nodig de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en hoge lipide niveaus terug te dringen en geen tabak meer te gebruiken.


Gezonde vetten


Om de stijging van diabetes te voorkomen onderzochten de wetenschappers onder leiding van Dr Dariush Mozaffarian (Tufts University Medford,USA) en Fumiaki Imamura (Cambridge, Verenigd Koninkrijk), de effecten van verschillende koolhydraten en vetten op de stofwisseling. Ze keken naar de gegevens voor 4660 volwassenen die waren verzameld in 102 studies. In de gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken, kregen de volwassenen maaltijden met verschillende soorten en hoeveelheden koolhydraten en vetten.


Kweekvissen en vissen met kwik vermijden

De onderzoekers onderzochten hoe deze variaties in dieet de maatregelen voor een gezonde stofwisseling beïnvloeden. Ze onderzochten in het bijzonder hoe verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten en koolhydraten het ontstaan ​​van type 2 diabetes beïnvloeden. Het onderzoek richtte zich op de belangrijkste biologische markers van glucose en insuline controle; bloedsuikerspiegel, insuline, insulineresistentie en gevoeligheid, en het vermogen van het lichaam om, in reactie op de bloedsuikerspiegel, insuline te produceren.

Resultaten wijzen erop dat de consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetten of meervoudig onverzadigd vetten, een positief effect op bloedglucosecontrole hebben. Dit in vergelijking met consumptie van koolhydraten of verzadigd vetten.

Voor elke 5% voedselenergie overschakeling van koolhydraten en verzadigde vetten naar mono- of meervoudig onverzadigde vetten, vonden ze een daling van ongeveer 0,1 procent in HbA1c - een bloedmarker van lange termijn glucosecontrole. Eerder onderzoek duidt er op dat voor elke 0,1 procent daling in HbA1c, de incidentie van type 2 diabetes met 22% daalt en de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met 6,8% afneemt.

Imamura merkt op dat de vervanging van koolhydraten en verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde vetzuren consistent gunstig is en voegt hieraan toe: "Dit is een positieve boodschap voor het publiek. Wees niet bang voor gezonde vetten !"

Een andere onderzoeker, Dr. Dariush Mozaffarian:"Er heerst een insulineresistentie en diabetes epidemie in de wereld. Onze bevindingen ondersteunen de preventie en behandeling van deze ziekten door het eten van meer vet-rijke voedingsmiddelen, zoals walnoten, zonnebloempitten, sojabonen, lijnzaad, vis en andere plantaardige oliën en spreads, in plaats van geraffineerde granen, zetmelen, suikers, en dierlijke vetten. "


Goed voor gezondheid en uiterlijk

Overigens is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten niet zo belangrijk. Kokosnoot olie is verzadigd maar toch heel gezond en zelfs goed voor diabetes en hartziekten. Dus minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Wat wel een feit is, is dat de zeeën vervuild zijn. Veel vis bevat helaas kwik. Kies dus de juiste vis. Voor Omega 3 vetten kunt u overigens het beste Krill olie gebruiken. Het is beter dan visolie.
Uiteraard ook suiker en bewerkte voedsel (vol met suiker en andere schadelijke stoffen) vermijden.  
Onderzoek dus eerst welke voeding gezond en/of goed voor diabetes is !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten