donderdag 21 juli 2016

Anticonceptiepillen verdubbelen risico op hersentumoren

Het risico op het ontwikkelen van een hersentumor wordt bij het gebruik van de pil voor ten minste vijf jaar, meer dan verdubbelt, heeft een studie aangetoond.

Wetenschappers zeggen dat hormonale contraceptie, met name alleen progestageen methoden zoals de micro-pil, de kans op glioom van de hersenen (een zeldzame vorm van kanker die ongeveer 5 op de 100.000 treft) vergroot.

Een glioom is een primaire hersentumor die ontstaat uit gliacellen, die de hersenen ondersteunen. Gliacellen verschillen van neuronen doordat ze het vermogen hebben om te delen en te vermenigvuldigen. Indien dit te snel plaatsvindt kan iemand een glioom ontwikkelen.


Veel bijwerkingen

Orale anticonceptiva verhogen het risico op kanker. Heel weinig studies echter hebben het verband met het risico van het centrale zenuwstelsel tumoren onderzocht. Deze studie  onderzocht het verband tussen gebruik van hormonale anticonceptiva en glioom risico bij premenopauzale vrouwen in een populatie-gebaseerde omgeving. Ze bestudeerden de contraceptie methoden van meer dan 300 vrouwen die glioom ontwikkelden en vergeleken hen ten opzichte van een controlegroep.

Hormonale anticonceptiva, omvatten orale anticonceptiva, patches, injecties en implantaten, bevatten vrouwelijke geslachtshormonen en worden veel gebruikt door vrouwen over de hele wereld.

In wezen activeren ze de lichaamseigen contraceptieve maatregelen die zich tijdens de zwangerschap voordoen om te voorkomen dat een vrouw opnieuw zwanger raakt, terwijl ze al een baby draagt.


Kankercellen

Hoewel er weinig bekend is over de oorzaken van glioom en andere hersentumoren, zijn er enige bewijzen dat vrouwelijke geslachtshormonen het risico van bepaalde typen kanker kunnen verhogen.

Onderzoekers vonden 317 vrouwen die waren gediagnosticeerd met glioom tussen 2000 en 2009. Zij constateerden dat bij vrouwen die alleen progestageen methoden gebruikten  het risico van een hersentumor 2,4 keer hoger was dan de controlegroep. Andere wijzen van hormonale anticonceptie verhoogden ook het risico, maar niet zo hoog.

Net zoals vele andere wetenschappers dekt onderzoeksleider Dr Gaist zich echter in door de waarnemingen te relativeren en een vervolgonderzoek aan te bevelen.

Zie ook :
- Anticonceptiepillen veroorzaken borstkanker en andere ziekten
- Abortus verhoogt risico op borstkanker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten