dinsdag 24 mei 2016

Vasten kan u helpen langer leven

De aard en de kwaliteit van het voedsel beinvloedt uw gewicht. Eten heeft een effect op de stofwisseling, de productie van insuline, leptine vrijgave en een groot aantal andere hormonale en chemische evenwichten.

Wetenschappers onderzochten ook hoe het vasten de cellulaire en mitochondriale functies, en onze levensduur beïnvloedt. Ze constateerden dat cellen op vasten op vrijwel dezelfde reageren als bij lichamelijke oefeningen. Met andere woorden, onder druk - of het dankzij lichamelijke inspanningen of vasten is - treden er op cellulair niveau veranderingen op die u langer laten leven.


Vasten voor verandering

Om te beginnen, het lichaam begint vet in plaats van glucose te gebruiken als primaire brandstof. Aangezien vet een efficiënte vetverbrander is, heeft  het naast  gewichtsverlies ook andere gezondheidsvoordelen.

Voordelen efficiënte vetverbranding

Vet is een veel schonere brandstof dan koolhydraten en genereert veel minder vrije radicalen. Glucose is een "vuile" brandstof omdat het veel meer reactive oxygen species (ROS) genereert dan vet. Maar om vet te verbranden, moeten uw cellen gezond en normaal zijn. Kankercellen bijvoorbeeld kunnen geen vet verbranden, en dit is ook een reden waarom een ​​gezonde hoog vet dieet een effectieve anti-kanker strategie is.

Mitochondriale dysfunctie staat aan de basis van vrijwel alle ziekten. En voeding - niet alleen wat u eet, maar ook wanneer en hoe vaak - is van cruciaal belang.

U kunt uw mitochondriale functies verbeteren door:
- het eten van echt voedsel;
- tenminste 3 uur voor het slapengaan niet eten; 
- vasten (intermitterend).
Wat gebeurt er als u vast?


Vasten is een biologische stressor met een aantal geweldige gezondheidsvoordelen zoals het normaliseren van uw insuline en leptine gevoeligheid, de regeneratie van stamcellen, het bevorderen van de menselijk groeihormoon (HGH) productie, het verminderen van oxidatieve stress en het risico op hartziekten en het verlagen van triglyceriden.

Tijdens de 14-16 uur dat u niet eet, verbrandt uw lichaam bijna al uw koolhydraten (glycogeen) in uw spieren en lever. Zodra deze glycogeenvoorraden zijn uitgeput, wendt het lichaam zich voor energie tot de vetreserves. Intermitterende vasten leert het lichaam efficiënter vet te verbranden.

Vasten regenereert uw gehele immuunsysteem

Vasten is niet alleen nuttig voor de stamcellen maar ook voor uw gehele immuunsysteem. In een volwassene, worden de ongedifferentieerde stamcellen in de weefsels en organen, door het lichaam gebruikt, om zichzelf te vernieuwen. De primaire rol van deze cellen is om de weefsels te onderhouden en te repareren.

Een ander effect van het vasten is autofagie. Wanneer deze vitale proces optreedt in de mitochondriën wordt het mitofagie genoemd. Uw lichaam begint in een ordelijke patroon zichzelf te eten om schadelijke/beschadigde delen uit uw lichaam te verwijderen.

Dit klinkt niet prettig maar dit proces is ontworpen om uw lichaam gezond en schoon te houden. Het is een aangeboren recyclingprogramma voor ons lichaam. Dankzij autofagie is ons lichaam efficiënter en kan het zich ontdoen van defecte onderdelen en worden kankergezwellen en metabole stoornissen zoals obesitas en diabetes bestreden.


Vasten is goed voor uw hart

Mitofagie gebeurt op cellulair niveau waar de vliezen breken en uw lichaam recycleert wat gezond is en de rest gebruikt voor energie, of om nieuwe onderdelen te maken. Dit proces kan ook een rol spelen bij het regelen van de hoeveelheid van ontstekingen in het lichaam.


Drie manieren om mitofagie en celregeneratie te stimuleren

A. Lichamelijke inspanning. Zet het lichaam onder druk. Het breekt spieren af en helpt uw lichaam om nieuw weefsel te bouwen.

B. Een zeer effectieve manier om mitofagie te stimuleren is vasten. Sommige studies suggereren zelfs dat (intermitterend) vasten de cognitieve functie en de hersenstructuur kan verbeteren en u helpt gemakkelijker te leren.

C. Nog een andere manier om mitofagie te stimuleren is een hoog vet dieet van hoofdzakelijk hoogwaardige gezonde vetten met een matige hoeveelheid hoogwaardige eiwitten en minimale niet vezelkoolhydraten in de volgende verhouding:
- Vet 75% (Mono 45%, Verzadigd 45%, PUFA's Omega 6&3 10% , Omega 6:3 <2 )
- Eiwitten 10%
- Vezelkoolhydraten 10%
- Niet vezelkoolhydraten 5%

Het idee is om koolhydraten verminderen tot een niveau zodat uw lichaam geen andere keuze heeft dan om vet te verbranden. Onderzoek toont aan dat dit dieet kanker bestrijdt, het risico op diabetes verlaagt, sommige hersenaandoeningen bestrijdt, en beroertes bij de helft bij de kinderen met 50% kan verminderen.

Houd in gedachten dat het controleren van uw eiwitinname net zo belangrijk is als het beperken van niet-plantaardige koolhydraten. Als u meer eiwitten eet dan wat uw lichaam nodig heeft, verhindert u de activering van de "systemen" voor stamcellen en immuunsysteem regeneratie. Dit omvat de mTOR, PKA en IGF "systemen".

Goede timing van maaltijden kan schade door vrije radicalen verminderen

Er is overtuigend bewijs dat wanneer cellen worden voorzien van brandstof als brandstof niet nodig is, de cellen elektronen lekken die met zuurstof reageren en vrije radicalen produceren. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor schade aan uw cellen en DNA, en veroorzaken een verhoogde kans op ziekten en aandoeningen.


Sport en vasten vernieuwen uw cellen

De beste manier om schade door vrije radicalen te verminderen is niet om anti-oxidanten te gebruiken, maar om ervoor te zorgen dat u een schone "brandstof" verbrandt, zoals vet en geen koolhydraten. Echter, als uw calorie-inname groter dan nodig is, en vooral als u het consumeert op tijdstippen waarop u een lage energiebehoefte heeft, zoals wanneer u gaat slapen, verhoogt dit het aantal geproduceerde vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan weefsels, de veroudering versnellen en bijdragen aan chronische ziekten.

Studies hebben ook het verband tussen vrije radicalen en mitochondriale DNA-schade aangetoond. Dit kan dan vervolgens leiden tot nucleaire schade en uiteindelijk kanker.

Vasten is gezond. Een Franse onderzoek toonde overigens aan dat vasten de hoeveelheid vrije radicalen vermindert, de levensduur verhoogd en het sterftecijfer verlaagd. Echter, als u lijdt aan diabetes, hypoglykemie,  chronische bijnier stress en cortisol ontregeling, moet u speciale voorzorgsmaatregelen nemen en met uw arts of diëtist samenwerken om een gezonde balans tussen voeding en vasten te waarborgen. Dit geldt ook voor zwangere en zogende moeders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten