zaterdag 19 maart 2016

Honger maakt kooplustig

Geld besparen? Eet dan iets voordat u gaat shoppen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Minnesota Carlson, School of Management, verhoogt honger onze verlangen om niet alleen voedsel, maar ook non-food items te verwerven.

Dit kan te maken hebben met de marketing. Mensen krijgen steeds te horen dat ze dingen missen en dat ze meer en beter moeten kopen om gelukkig te zijn. Wanneer mensen hongerig zijn voelen de mensen een behoefte en denken ze dat ze wat missen. In plaats van alleen op zoek naar voedsel te gaan, krijgen ze ook de drang om ook andere dingen te kopen.

Hongerige mensen vinden alles goed

"Honger maakt ons denken over het zoeken, het verwerven en het consumeren van voedsel", zegt Alison Jing Xu, assistent-professor marketing aan de Carlson School. De acquisitie gerelateerde gedachten kunnen overslaan op non-food artikelen, hoewel ze niet in staat zijn om onze honger te stillen.

Hongerige mensen willen ook meer non-food artikelen

In een onderzoek, uitgevoerd door Xu en collega's, mochten de deelnemers ten minste vier uur voorafgaand aan het onderzoek niets eten. De deelnemers werden in 2 groepen verdeeld. Een groep kreeg eerst cake te eten zodat ze niet meer hongerig waren. De andere groep kreeg niets te eten. Daarna kregen de deelnemers in beide groepen de gelegenheid zoveel paper clips te vragen als ze wilden. Hongerige deelnemers kozen voor 70 procent meer producten dan hun verzadigde tegenhangers.

Dit toont aan dat door honger mensen in het algemeen meer dingen willen, of het nu voedsel is of niet.

Hongeriger shoppers besteden 64 procent meer

In een andere test werd de relatie tussen de werkelijke aankopen in een winkelcentrum en de honger van de shoppers onderzocht. De deelnemers winkelden eerst in een groot warenhuis. Daarna werden ze geinterviewd en werden hun aankopen geanalyseerd.  De tijd die de shoppers in de winkels doorbrachten werd als een controle gebruikt om fouten te elimineren. De onderzoekers constateerden dat hongerige shoppers gemiddeld 64 procent meer geld uitgaven dan degenen die minder honger hadden.

"Als je gaat shoppen met een lege maag geef je waarschijnlijk meer geld uit en koop je meer spullen dan je anders zou doen," zegt Xu. "Waarom zou je dus niet gaan eten voor het shoppen? Mocht je honger hebben en je toch aankoopbeslissingen moet maken, denk dan twee keer na voordat je iets koopt."

Bezint eer gij begint

Qua voedingswaarde verarmde bevolking tracht voldoening te vinden door consumptie

Niet alleen mensen die niets hebben gegeten zijn hongerig maar ook mensen die slecht eten. Voedsel zonder voedingswaarde kan een belangrijke reden zijn waarom mensen naar producten verlangen, nieuwe kleren, nieuwe auto's, etc. Ondervoeding in de cellen van het menselijk lichaam kan de kern van de consumptiemaatschappij zijn. Het is dus geen wonder dat (grote) bedrijven ons ondervoed en hongerig willen houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten