zaterdag 23 januari 2016

Muziek en verlichting laten meer gokken

Bestaat vrije wil of is het meer een illusie om de beïnvloeding van het menselijk gedrag mogelijk te maken? De mens is zo grondig bestudeerd dat men exact weet onder welke voorwaarden en omstandigheden de mens een bepaalde handeling(en) verricht. Met reverse engineering worden er valletjes gezet om het gewenste gedrag te realiseren, zoals in winkels om mensen meer te laten kopen. En juist de grote massa die denkt uit eigen wil keuzes te maken en niet op de hoogte is van deze trucjes loopt het meeste gevaar op irrationeel gedrag. Hoe valt het anders te verklaren dat de mens keer op keer dezelfde fouten blijft maken?


Mooie verlichting lokt u binnen

Iedereen met een beetje verstand kan nagaan dat gokken niet winstgevend is, maar toch blijven mensen gokken. De vraag is waarom? Wetenschappers van de  University of British Columbia in Canada zijn er nu achter gekomen wat gokbazen al lang wisten; Muziek en verlichting laten meer gokken. Het is natuurlijk geen toeval dat er in gokhallen, hoewel het veel geld kost, veel muziek en verlichting is.

Wetenschappers onder leiding van Michael M. Barrus voerden het volgende experiment uit. 32 ratten werden losgelaten in een speciale rat-casino. Zonder muziek en lichtjes leerden de ratten heel snel om de riskantste keuzes te vermijden. Maar met muziek en lichtjes veranderde het gedrag van de ratten enorm. De ratten kozen vaker voor nadelige riskantere opties. Zie onderstaande video.In het tweede deel van het onderzoek gaven de onderzoekers een middel aan de ratten om de verslaving veroorzakende D3 receptor te blokkeren. De ratten die met muziek en lichtjes gokten waren opeens geen verslaafde probleem gokkers meer.

Eenmaal binnen kunt u maar èèn ding doen

De meerderheid van de bevolking gokt wel eens en een kleine minderheid is gokverslaafd. Een gokverslaving kan echter, zoals andere verslavingen leiden tot psychische stoornissen. Om een val te vermijden moet men weten dat het bestaat. Helaas zijn muziek en licht niet de enige vallen. U zult er versteld van staan welke andere geniepige trucjes de gokhallen op u loslaten om uw vrije wil te ontnemen en u te beroven. Wellicht dat er met deze kennis er minder gegokt zal worden en het aantal gokverslaafden zal afnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten