zondag 29 november 2015

Zoete frisdranken doden jaarlijks 185.000 mensen

De afgelopen 30 jaar is de consumptie van suikerhoudende "dranken" wereldwijd enorm gestegen. In de westerse landen drinkt de helft van de bevolking dagelijks (zoete) frisdranken. Deze frisdranken brengen echter een groter risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker met zich mee.

Hart "experten" adviseren minder dan 3 blikjes per week te drinken terwijl de mannen echter gemiddeld 2,8 keer meer en de vrouwen gemiddeld 1,6 meer frisdranken drinken. Het beste kunt u echter helemaal geen frisdranken meer drinken, want frisdranken zijn schadelijk.

Een groep wetenschappers onder leiding van Prof. Gitanjali Singh onderzocht de frisdrank consumptie tussen 1980 en 2010. 62 onderzoeken in 51 landen waaraan 611.971 mensen deelnamen werden bekeken. Ze richtten zich vooral op de gevolgen van zoete frisdranken op het aantal sterfgevallen als gevolg van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Vol met schadelijke stoffen

Suikerhoudende dranken werden gedefinieerd als suiker gezoete frisdranken, sport/energie drankjes, vruchtendranken, gezoet ijs thee en zelfgemaakte suikerhoudende dranken. 100% vruchtensap behoorde daar niet toe.

Prof. Singh en zijn collega's schatten dat in 2010, suikerhoudende drank consumptie wereldwijd verantwoordelijk was voor ongeveer 184.450 sterfgevallen, met 133.000 sterfgevallen als gevolg van diabetes, 45.000 sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten en 6450 sterfgevallen door kanker.

Vooral jonge volwassenen hadden ook meer kans om chronische ziekten. Aangezien zij ook een groot deel van de beroepsbevolking vormen, veroorzaken vroegtijdige sterfte en verminderde productiviteit (door zoete frisdranken) ook veel economische schade. Als deze jongeren veel frisdranken blijven drinken zullen ze ook sneller ouder worden. Dit betekent meer doden en invaliditeit door hart-en vaatziekten en diabetes.

Suikergebruik moet verminderd worden

De grootste gevaren voor de mens zoals dood door medische handelingen, oorlogen en schadelijke voeding (suiker) dienen uiteraard de hoogste prioriteit te krijgen. Het is dan ook logisch dat de consumptie van suiker en frisdranken vooral op het Amerikaanse continent verminderd moet worden. Dit is echter niet makkelijk omdat deze producten verslavend (gemaakt) zijn.


Suiker zit in bijna alles

Als we net zoveel aandacht aan de grootste gevaren zouden besteden zoals we dat nu doen tegen (door inlichtingendiensten georkestreerde) terrorisme, zouden we honderdduizenden levens redden. We blijven maar pretenderen dat we nuchter en rationeel zijn, de werkelijkheid is echter een andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten