vrijdag 29 mei 2015

Hormoonontregelende ftalaten ontdekt in wijn

Net nu veel mannen overschakelen van bier tot wijn, omdat bier testosteron verlaagt en oestrogeen verhoogt, heeft nieuw onderzoek in Frankrijk onthuld dat meer dan de helft van de Franse wijnen ftalaten (hormoonverstoorders) bevat.

Ftalaten zijn alomtegenwoordig in onze, op aardolie en chemicaliën gebaseerde, plastic samenleving. Het zijn endocriene verstoorders die geslachtsverwarring en fysiologische en reproductieve problemen veroorzaken. Sommigen zijn ook kankerverwekkend. Zij worden gebruikt om kunststoffen te verzachten en ze buigzamer te maken.

Ftalaten worden ook gebruikt in PVC (polyvinylchloride) leidingen, chirurgische buizen, speelgoed, cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Sommige vinyl vloeren bevatten ook ftalaten. Daarnaast zijn ze ook te vinden in douchegordijnen. Hierdoor kunnen ze ook verdampen wanneer u doucht met stomend hete water. Er is geen ontsnappen aan hen. Ze zijn echt overal.

Ftalaten zijn bijna overal te vinden

Maar de ergste schade door ftalaten ontstaat uit zware, voortdurend fysiek contact met de materialen waarin ze zijn, via orale gebruik, inname via de huid of via buizen die nodig zijn voor IV (intraveneus) gebruik. Vooral wanneer het vloeistoffen betreft.


De Franse wijnen test

Recentelijk voerden wetenschappers tests uit bij Franse wijnen. Dit waren geen wijnproeverijen. De onderzoekers waren op zoek naar ftalaten. Er zijn 7 ftalaten soorten. Er werd ook gekeken naar de materialen die bij het rijpen en het opslag gebruikt werden.

Hoe ouder de wijnen des te beter en duurder ze zijn. Maar oudere wijnen bleken meer diisobutylftalaat (DIBP) te bevatten dan jongere goedkopere wijnsoorten. Volgens de EU mag diisobutylftalaat niet in contact met voedingsmiddelen komen, maar het werd in 25% van de geteste Franse wijnen uit alle wijnstreken, aangetroffen.

Ftalaten zijn nu ook in wijn te vinden

In totaal werden er in 59% van alle wijnen aanzienlijk hoge hoeveelheden van ten minste een van de 7 ftalaten aangetroffen. Dibutylftalaat, verantwoordelijk voor geslachts- en reproductieve problemen, werd het vaakst aangetroffen.  Slechts 17% van alle geteste wijnen had geen enkele spoor van ftalaten.

Bovendien werd bij 11% van de wijnen een schending van EU specifieke migratielimieten (SML) geconstateerd. SML normen zijn bedoeld om de toxiciteit niveaus van verpakkingen die naar voedingsmiddelen of dranken kunnen migreren, te beperken.


En bier dan?

Bier bevat helaas hoge oestrogeen niveau's. Het idee dat mannen bier moeten drinken is misleidend. Het drinken van veel bier is ontmannend aangezien het vol met oestrogeen zit.

Hedendaagse bier bevat hormoonverstoorders

Vóór de Duitse reinheidsgebod Act van 1516, werd bier gemaakt uit een verscheidenheid van verschillende kruiden die seksuele driften en agressief gedrag stimuleerden. Blijkbaar hebben de bierbrouwers en de kerken besloten om juist de tegengestelde effecten te creëren.

Zowel bier als wijn bevatten stoffen die voor mannen en vrouwen, geslachtsverwarring en kanker kunnen veroorzaken. Overigens hebben drinkende vrouwen meer leveraandoeningen dan mannen. Matig dus het gebruik of stap over naar water of gezonde sappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten