vrijdag 10 oktober 2014

Ebola muteert zich

Het aantal ebola gevallen verdubbelt zich om de 20-30 dagen. De verwachting is dat er in januari 1,4 miljoen mensen ebola zullen hebben opgelopen. De wereld gezondheidsorganisatie zegt dat het aantal ebola gevallen drastisch is onderschat en dat het eigenlijke dodental nu rond de 10.000 ligt.

Maar ebola breidt zich ook territoriaal uit. Besmette mensen in de ebola regio's, die wel of niet op de hoogte zijn van hun besmetting, proberen begrijpelijkerwijs te "ontsnappen" naar andere gebieden. In de VS en Europa zijn de eerste ebola gevallen en slachtoffers een feit en het is volgens "experts" een kwestie van tijd voordat het zich verder verspreidt.

Overdraagbaarheid


Tot voor kort was de gangbare theorie onder de deskundigen dat ebola zich alleen via lichaamsvloeistoffen kon verspreiden en niet via de lucht. Maar steeds meer experts betwijfelen die lezing, ook omdat de virus zich muteert. Zij zeggen dat het nu niet kan worden uitgesloten dat ebola zich via de lucht kan verspreiden. De gangbare theorie is volgens steeds meer deskundigen, wetenschappelijk achterhaald.

Ebola vergt zoals verwacht meer slachtoffers

Volgens Prof. Lisa M. Brosseau van de University of Minnesota (VS) is transmissie via de lucht mogelijk via aërosolen.

"Modern onderzoek, met behulp van meer gevoelige instrumenten en analytische methoden, heeft aangetoond dat aerosolen uitgestoten uit de luchtwegen een brede distributie van deeltjesgrootte bevatten - waaronder vele die klein genoeg zijn om te worden ingeademd. In de buurt van een besmette persoon zijn er dus zowel kleine als grote deeltjes aanwezig", aldus Brosseau.

Seksueel overdraagbaar door overlevenden

Ebola is seksueel overdraagbaar. Het virus veroorzaakt koorts, ernstige buikpijn en vaak massieve bloedingen. Het doodt tussen de 50 en 90 procent van de besmette mensen, meestal via van orgaanfalen en vochtverlies.

Het is natuurlijk verheugend dat sommigen de ziekte overleven. Maar het herbergt tegelijkertijd ook een gevaar. Bij mannen die het hebben overleefd, kan het ebola virus tot 90 dagen in het sperma aanwezig blijven. Mannen kunnen dus ebola tot 90 dagen, nadat de ziektesymptomen zijn gestopt, seksueel overdragen. Voor de zekerheid worden overlevenden geadviseerd 180 dagen lang condooms te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten