zondag 13 juli 2014

Door mond ademen is ongezond

Ademhaling is noodzakelijk voor de mens. Zonder zuurstof kunnen we niet leven. Toch ademen de meeste mensen niet bewust. Ademhaling kan negatief worden beïnvloed door vele factoren van het moderne leven, zoals stress, de hele dag aan een bureau zitten en overmatig praten.

Goed ademen houdt u gezond

Goed en natuurlijk ademen is dus zeer belangrijk. Het menselijke lichaam is een unieke creatie. Elke lichaamsorgaan heeft een functie. De ogen voor het horen, de ogen voor het zien en de mond voor het eten en drinken. Ook de neus is niet voor niets; het is er voor het ademen. Desondanks ademt ongeveer 80% van de mensen verkeerd door bijv. in te ademen door de mond en de bovenkant van de borst voor het ademen te gebruiken.


Juiste ademhaling

Uw neus en sinussen zijn ontworpen om de ademhaling te optimaliseren. Uw bovenste luchtwegen zijn ontworpen om de lucht die u inademt voor te behandelen als het uw lichaam binnenkomt.
De neus verwarmt en zuivert de lucht die u inademt en vermindert zodoende de kans op oorontsteking, keelontsteking en neusverkoudheid. De ingeademde lucht wordt bovendien op de juiste vochtigheid gebracht zodat mond, keel en longen niet uitdrogen.

De beste methode voor het ademen is dan ook het inademen door de neus en het zachtjes uitademen door de mond. Zie ook : Ademen


Gevolgen verkeerd ademen

Uw neus is het enige orgaan dat in staat is om de lucht die u inademt goed voor te bereiden; inademen door de mond leidt tot "over" ademhaling, chronische hyperventilatie, verarmde kooldioxide niveaus, verminderde bloedcirculatie en vernauwing van de luchtwegen.


Inademen door de mond omzeilt de voorbehandeling in de bovenste luchwegen

Door de mond ademen en de resulterende "over" ademhaling leidt tevens tot hoge bloeddruk, hoge hartslag, astma, allergieën, rhinitis, slaapapneu en het ontneemt uw hart, hersenen en andere organen van de optimale oxygenatie.

Overigens; "over" ademhaling en hyperventilatie tijdens lichamelijke inspanning kan leiden tot verminderde prestaties en vasoconstrictie. Hierdoor wordt het risico voor hartritmestoornissen en hartproblemen verhoogt, zelfs als u geen (gebruikelijke) cardiale risicofactoren heeft.

Meer info van het St. Antonius Ziekenhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten