woensdag 26 februari 2014

Slaap cruciaal voor uw gezondheid

Al sinds mensenheugenis vraagt de mens zich af wat het nut van slaap is. De  talrijk uitgevoerde onderzoeken zijn tot de conclusie gekomen dat slaap op vele manieren van invloed is op uw gezondheid. Zo heeft eerder onderzoek vastgesteld dat een slaaptekort hetzelfde effect op uw immuunsysteem heeft als fysieke stress of ziekten.

Ook als u gezond eet, sport en al het andere goed doet; Als u niet voldoende of goed slaapt zal uw gezondheid en welzijn er onder lijden. Als u voor een lange periode slecht slaapt kunt u zelfs daardoor vroegtijdig sterven.

Recentelijk hebben onderzoekers van de Universiteit van Rochester Medical Center ( URMC ) afdeling, Center for Translational Neuromedicine ontdekt waarom slaap noodzakelijk is voor een goede gezondheid, met name voor de gezondheid van de hersenen.

Slaap ontgift uw hersenen
Het onderzoek onthult dat hersenen een unieke methode hebben om giftige afval te verwijderen door middel van wat wel het "glymphatic system" genoemd wordt.

Het Glymphatic systeem

In ons lichaam is het lymfestelsel systeem verantwoordelijk voor het elimineren van cellulaire afvalproducten. Echter, het lymfestelsel omvat niet de hersenen. De hersenen vorme namelijk een gesloten systeem, dat beschermd wordt door de bloed-hersen barrière. Deze barrière bepaalt wat er door kan gaan en wat niet.

In een eerder onderzoek stelde Dr Nedergaard vast dat de hersenen hun eigen unieke "schoonmaaksysteem" systeem , vergelijkbaar met die van het lymfestelsel. Dit systeem, het glymphatic systeem genoemd, lift mee met de bloedvaten in uw hersenen.

Cerebrospinale vloeistof (blauw)
wordt door de hersenen gepompt

Door het pompen van cerebrospinale vloeistof door de weefsels van uw hersenen , spoelt het glymphatic systeem het afval weg; van de hersenen, terug in het bloedsomloop. Vanaf daar bereikt het afval uiteindelijk uw lever, waar het uiteindelijk geëlimineerd wordt.


Wat belangrijk is, is dat dit systeem veel actiever wordt tijdens de slaap, waardoor uw hersenen zich kunnen ontdoen van giftige stoffen, met inbegrip van schadelijke eiwitten die hersenaandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer veroorzaken.
Tijdens de slaap, wordt het glymphatic systeem 10 maal actiever. Tegelijkertijd worden uw hersencellen in omvang verminderd met ongeveer 60%.

Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de cellen, waardoor de cerebrospinale vloeistof meer ruimte krijgt voor het wegspoelen van het afval. Bijvoorbeeld, Amyloid-beta (eiwitten die de beruchte plaques in de hersenen van Alzheimerpatiënten vormen) wordt in aanzienlijk grotere hoeveelheden tijdens de slaap verwijderd.

"Deze studie toont aan dat de hersenen in verschillende functionele toestanden verkeren tijdens de slaap en bij het wakker zijn. In feite lijkt het herstellende aard van slaap het resultaat te zijn van de actieve schoonmaak van de bijproducten van de neurale activiteit die zich tijdens het wakker zijn, accumuleren.', aldus Dr Nedergaard.

Ze vervolgt:"Het brein heeft slechts beperkte energie tot zijn beschikking en het blijkt dat hij moet kiezen tussen twee verschillende functionele toestanden - wakker en bewust zijn of slapen en "opruimen".

Zweedse studie
Een goede slaap is dus cruciaal. Ook een zeer recente studie van de Universiteit van Uppsala, Zweden, toont aan dat een goede slaap de hersenen beschermt.

"Een slechte slaap leidt tot verlies van hersenweefsel. Dus onze resultaten tonen aan dat een gebrek aan slaap neurodegeneratieve processen kan bevorderen , " concludeert onderzoeksleider Christian Benedict


Hoe slaap uw lichamelijke gezondheid beïnvloedt

Slaap is meestal een van de eerste dingen die mensen opofferen in "moeilijke tijden". Dit is echter een belangrijke fout zijn . Allereerst kunnen er aanzienlijke geheugenstoornissen optreden na een enkele nacht van slechte slaap (bijv bij een slaap van maar 4 tot 6 uur) . Het heeft ook een nadelige invloed op uw vermogen om de volgende dag helder te denken en vermindert uw probleemoplossend vermogen.

Maar een mistig gevoel in uw hoofd en vergeetachtigheid zijn het minste waarover u zich zorgen moet maken indien u slechte slaapgewoonten heeft. Afgezien van de schade op uw immuunsysteem heeft slecht slapen ook verschillende andere nadelige effecten op uw gezondheid vanwege het circadiaan ritme van de biologische activiteit op cellulair niveau. Verstoringen van deze biologische klok hebben de neiging zich door het hele lichaam te manifesteren.

Slaap goed om gezond te blijven

Slechte, onderbroken of verminderde slaap kan:

- Het risico op hart-en vaatziekten verhogen.

- Schade toebrengen aan uw hersenen door de productie van nieuwe cellen stop te zetten. Slaaptekort kan de niveaus van corticosteron (een stress hormoon) verhogen, wat resulteert in een verminderde productie van nieuwe hersencellen in de hippocampus .

- Het vermogen om uw ideale gewicht te behouden (of overtollige kilo's te verliezen) aantasten. Dit is waarschijnlijk het gevolg van veranderde stofwisseling, want als u slaap tekort komt, valt leptine ( het hormoon dat verzadiging signaleert) , terwijl ghreline (dat honger signaleert ) stijgt.

- Bijdragen aan een pre-diabetische toestand , waardoor u zich hongerig voelt , zelfs als u al gegeten heeft.

- Tumorgroei versnellen, voornamelijk als gevolg van verstoorde melatonine productie. Melatonine remt de proliferatie van diverse typen kankercellen en stimuleert eveneens apoptose (zelfvernietiging) van kankercellen. Het hormoon belemmert ook de nieuwe bloedtoevoer die tumors nodig hebben voor hun snelle groei (angiogenese).

- Bijdragen aan vroegtijdige veroudering door te interfereren met de productie van groeihormoon, die vrijgegeven worden door uw hypofyse tijdens de diepe slaap (en tijdens bepaalde vormen van lichaamsbeweging, zoals een hoge intensiteit interval training ) .

- Uw bloeddruk verhogen.

- Het risico op overlijden, door welke oorzaak dan ook, verhogen.

Bovendien kan slaapgebrek o.a. de volgende chronische ziekten verder verergeren:
Parkinson
Alzheimer
Multiple Sclerose (MS )
Aandoeningen van het spijsverteringskanaal
Nierziekte
Gedragsproblemen bij kinderen

Hoeveelheid slaap
Een (chronisch) gebrek aan slaap heeft een cumulatief effect op uw gezondheid. U kunt niet door de weeks minder slapen en het dan niet in het weeked inhalen.
Volwassenen hebben in het algemeen tussen 6 en 8 uur per dag slaap nodig. Sommige mensen kunnen volstaan met 5 uur terwijl anderen 10 uur nodig kunnen hebben. Luister dus naar uw lichaam. Als u zich moe voelt na het opstaan of veel gaapt, heeft u waarschijnlijk meer slaap nodig.

Verbeter uw slaap
Gebruik echter geen slaappillen. Slaappillen verhelpen de onderliggende oorzaken niet, maar maken uw hersenen wijs dat u geen slaap meer heeft. Hierdoor weet u niet dat u slaapproblemen heeft, kunt de oorzaken dus ook niet bestrijden en worden uw slaap- en gezondheidsproblemen groter. (Ziekte symptomen hebben een functie: Ze waarschuwen u, zodat u kunt handelen)

Bovendien hebben slaappillen, net als andere medicijnen, vele bijwerkingen.
Slaappillen verviervoudigen het risico op vroegtijdige sterfte en verhogen het risico op kanker.

Indien u slaapproblemen heeft, dient u de onderliggende oorzaken te bestrijden en gezonder te leven. Daarbij kunt u denken aan: gezonder eten, afvallen, geen of weinig medicijnen, goede bijnieren, lichaamsoefening, verminder stress, een betere slaaphouding en geen drank, koffie & sigaretten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten